Legenda inventiei biftecului tartar....

...este legată de vremurile cavalerilor tatari.

           Dar realitatea este puțin diferită: cavalerii tatari uscau felii de muschi de cal, sărându-le pe o parte și plasându-le sub șaua calului și intorcându-le la fiecare 2-3 ore.

           Jules Verne evoca pe scurt într-una din carțile lui de la sfârșitul secolului al nouasprezecelea, pregătirea acestei “specialități” tatare.

 

           Rețeta cunoscută astazi în toata lumea a fost introdusă în LAROUSSE GASTRONOMIQUE în 1938 de Prosper Montagné.

           

           Textura unui biftec tartar este relativ moale dar savorile puternice date de ingrediente sunt foarte prezente.

 

           Astfel, avem nevoie în mod evident de un vin roșu, de preferință din soiul merlot sau feteasca neagra, pentru a înfrunta condimentele și acest mix de capere, ceapă și muștar. Deci vinuri cu tanini prietenoși încă din tinerețe pentru a-și prezerva prospețimea, ce pot satisface pe deplin cerințele în “mariaj” ale acestui preparat.

 

           Un vin cu buchetul sau fin de fructe roșii și negre foarte coapte (cirese, coacaze, afine). Olfactiv se exprimă prin fructele amintite ușor condimentate, în gură este de o arhitectură mai degraba clasică, cu o putere medie care știe să se facă simțită fără să se impună, cu tanini foarte fini și mătăsoși care-ți bucură palatul. Cu siguranță va întări gustul condimentat al tartarului, îndulcind și temperând papilele.

           De asemenea, unui rose mai corpolent, fructat și gurmand, îi stă foarte bine lângă acest preparat. Un rose bogat în note florale (portocal, salcâm, trandafir) ce rezultă din soiul de proveniență dar și din stilul vinificatorului, dar și condimente și tusee exotice precum piper, scorțisoară, vanilie, lemn dulce, anason stelat.

biftec tartar.png