Dicționar de bază pentru iubitorii de vin

          Majoritatea termenilor sofisticați pe care îi auzi la somelieri și oenologi au intrat în vocabularul lor datorită unor cursuri și a experienței îndelungate. Ca un iubitor moderat de vin sau chiar un entuziast, e bine să le știi sensul și să-i folosești cu măsură, doar în cercuri în care și interlocutorii tăi știu la ce te referi.

 

          Primul lucru pe care îl poți remarca la un vin este culoarea. Mai mult decât alb, roze sau roșu, vinul are nuanțe, iar de aici poți dezvolta subiectul observând mai atent tentele de culoare. Vin auriu, galben pai, luminos, ca mierea sau spre ambră, verzui dacă este foarte tânăr sau în funcție de soiul din care provine.

          Rozeul poate fi intens, zmeuriu ori poate căpăta nuanțe de arămiu, iar vinul roșu capătă nuanțe mai profunde, rubinii cu cât este mai vechi ducându-se spre cărămiziu. Foarte strâns legat de culoare este și aspectul, consistența unui vin. Un vin bun poate fi onctuos, o caracteristică dată de nivelul de glicerină, diferit de aspectul ”uleios” care trădează un vin cu defect.

 

          După aspect vine rândul aromei care reprezintă aroma olfactivă pe care o degajă un vin și este cunoscută ca buchet, parfum și chiar fruct. Aroma este specifică fiecărui soi și este dat de struguri. Un vin cu buchet armonios poate fi numit și echilibrat, dar acest atribut poate fi acordat numai după degustare.

 

          Apoi trecem la gust, iar aici lucrurile devin mult mai complexe. Se urmărește aciditatea – acea senzație de-ți lasă gura apă după un vin și este un element extrem de important, determinant pentru toate celelalte caracteristici. Vinurile cu aciditate ridicată sunt considerate proaspete, iar cele cu aciditate scăzută sunt numite plate.

        Taninurile sunt « aciditatea » vinului roșu și sunt substanțele care există în mod natural în struguri, în special în pielițe cu care sunt fermentate vinurile roșii. Aceste substanțe sunt responsabile de ”corpolența” și ”structura” unui vin bun.

          Primul lucru pe care îl poți observa la gust este nivelul de zahăr. Acesta face diferența între vinul dulce, demi-sec/demi-dulce și cel sec. În identificarea inițială a aromelor unui vin este de luat în calcul și modul de învechire sau păstrare: dacă este baricat, adică dacă a fost păstrat în butoiaș, proces care poate imprima unui vin tușe lemnoase sau condimentate, în funcție de tipul de lemn din care sunt construite.

          Descrierea unui vin mai poate include referințe subiective despre persistență – calitatea unui vin de a persista gustativ la nivel agreabil, complexitate, profunzime, intensitate. Până la urmă, dacă vinul este bun, iar atmosfera este potrivită, nu sunt cuvinte greșite care să-l descrie, așadar dă-ți frâu creativității și descrie-l cum știi mai bine.

 

AGRESIV

Un vin agresiv este un vin care atacă papilele gustative. Acest defect se datorează unei acidități prea ridicate, a unui proces incomplet de maturizare a strugurelui, a unei cantități ridicate de taninuri, ori datorită unei fermentări prea îndelungate.

 

AMAR

Defectul de amar (sau amăreala) afectează uneori vinurile. Nota de amar atinge vinurile mai puțin acide, la care atacă nivelul de glicerină și acid tartric.

AMĂREALA

În urma unor boli microbiene, vinul poate prinde un gust de amăreală foarte neplăcut și pentru care nu există remediu. Totuși, anumite soiuri au o usoară amăreală specifică care, departe de a deranja la nivel gustativ, dă vinului un caracter specific.

AROMA

Aroma olfactivă care se degajă dintr-un vin și pe care o putem numi și fruct, sau parfum, sau buchet primar, sau buchet de bază. Aroma, de fapt, provine în primul rând din strugure; fiind specifică fiecarui soi. Exemplul unei arome caracteristic pronunțată ni-l dă Muscatul și Traminerul. O mare parte din aroma inițiala dispare în timpul fermentării.

 

AROMAT

Un vin aromat este un vin care lasă să se degaje, atunci când îl mirosim, arome pătrunzătoare. Anumite soiuri sunt denumite «aromate ».

 

ECHILIBRAT

Vinul ale cărui elemente se îmbină armonios, având un buchet complet echilibrat. În cazul unui astfel de vin, tăria alcoolică, aciditatea, zahărul se armonizează perfect la nivel gustativ. Și pentru că rezultatul final este „un vin bine echilibrat”, scopul principal al oricărui vin de calitate, în descrierea unui astfel de vin se mai foloseste adesea și atributul „armonios”. Când un vin prezintă la nivel gustativ un dezechilibru, fie datorită unui element aflat în exces sau în lipsa acestuia, limbajul de specialitate îl caracterizează drept „un vin dezechilibrat”.

 

FEMININ

Un vin feminin este un vin senzual, elegant și delicat. Acestui termen i se opune atributul „viril”. însa pentru a evita orice ambiguitate, cele doua adjective sunt din ce în ce mai puțin folosite în cadrul unei degustari.

 

PERSISTENȚA

Calitatea unui vin ale cărui senzații gustative persistă într-un mod agreabil la nivel gustativ. Dacă buchetul unui vin este rezultatul unor elemente volatile, senzațiile gustative provin din componentele non-volatile (adică zaharuri, taninuri, acizi și săruri). Un vin „lung” este acel vin a cărui persistență se simte timp îndelungat; pe când un vin „scurt” este întotdeauna un vin oarecare, lipsit de personalitate. Pentru a masura aceasta persistență, este suficient un exercițiu simplu de numarare în secunde din momentul în care simțiți la nivel gustativ buchetul vinului și până când acesta se disipă în cavitatea bucală. Nu trebuie să țineți seama de taninuri, care adesea persistă la nivel gustativ mai mult decât buchetul de ansamblu. Vinurile roșii au o persistență mai scazută decât cele albe: de exemplu, un vin roșu de calitate are o persistență care rar depășește 11 secunde. Impresia de persistență pe care o lasa vinul în gură se poate evalua în funcție de următoarea scară a valorilor gustative: un vin obișnuit - de la 1 la 3 secunde, un vin de calitate - de la 4 la 5 secunde, un vin deosebit - de la 6 la 8 secunde, un vin excepțional - de la 8 la 11 secunde, vinul alb licoros - 18 secunde.

 

TÂNĂR

Acest calificativ are sensuri diferite în funcție de vinul căruia i se atribuie. Dacă vinul poate fi supus procesului de învechire, atunci vom spune cu oarecare reproș că vinul este tânăr dacă acesta este servit înainte de maturarea completă. În cazul unui vin cu o anumită „vechime” care prezintă fructuozitate și prospețime, îl vom cataloga drept „vin tânăr”, demn de admirație. Vom numi vinuri tinere pe acelea care trebuie în mod necesar să fie consumate „la tinerețe”. Aceste vinuri iși definesc personalitatea și calitățile într-un timp foarte scurt, și nu se vor mai dezvolta pe parcurs. Este deci inutil, dacă nu chiar periculos, să așteptăm prea mult timp până la deschiderea unei astfel de sticle. Trebuie reținut faptul că, deși mult timp s-a considerat că vârsta unui vin reprezintă un criteriu de calitate, există unele vinuri care își relevă buchetul în totalitate numai daca sunt consumate „la tinerețe”.

ULEIOS

Un vin uleios, al cărui aspect se caracterizează printr-o consistență asemanatoare uleiului, este un vin considerat drept „bolnav”. Aceste termen nu trebuie confundat cu atributul „gras” care descrie un vin onctuos, caracteristică ce se datorează gradului ridicat de glicerină.