IMG_20200919_122043_resized_20210111_125

          După ce criterii este alcătuită (sortimente, tipuri de vin, reguli, principii, moduri de păstrare, etc.)

          Amenajarea unei pivnițe impune respectarea câtorva principii de bază.

Temperatură, umiditate, aerisire, luminozitate, vibrațiile pământului specifice zonei, sunt elementele de bază a fi luate în considerare.

Temperatura

          Părerile sunt împărțite între specialiștii din lumea întreagă; temperatura constantă sau variabilă.

          Personal, optez pentru variațiile sezoniere pentru ca vinurile să aibă o perioadă de maturizare naturală optimă. O pivniță, unde pe timpul iernii temperatura coboară lent până la 8-9 grade celsius în timp ce vara poate ajunge la un maxim de 20-21 de grade celsius. Variațiile bruște, brutale și frecvente de temperatură sunt cele care prejudiciază calitățile vinului. Deci vom evita perioade calde sau reci mai lungi de 3-4 săptămâni, căldura excesivă dăunează calității vinului iar temperatura scăzută frânează evoluția vinului.

Umiditatea

          Opiniile sunt foarte controversate și absența unor studii aprofundate și serioase ne îndreptățește să dăm mai multă importanță experiențelor și impresiilor personale.

          Umiditatea este necesară, chiar indispensabilă pentru conservarea ideală a unui vin. În mod normal, trebuie să fie constantă și să se situeze în jurul valorii de 70%, ceea ce ar permite dopului să nu se usuce, să-și conserve elasticitatea, să nu permită aerul să treacă, aer ce ar putea oxida vinul. Există totuși un consens neformal între specialiști, un prag minim de umiditate ce ar trebui să se situeze undeva la 50%.

Aerisirea

          Ventilarea sau simpla deschidere din când în când a ușii pivniței asigură o împrospătare suficientă a aerului.

Luminozitatea

          Dacă strugurilor le convin de minune razele soarelui pentru a ajunge la maturitatea ideală, sticlele indragesc mediile întunecoase pentru toată perioada de repaus.

luminozitate.png
uniditate.png
aerisirea.png
temperatura.png